Mo kirke 300 år! 1724-2024


DEN NORSKSAMISKE FESTGUDSTJENESTEN 6. JANUAR KL. 14 STRØMMES AV RANA BLAD

 

Vigslingshelgen 4.-8. januar er fullstappet av program - varierte konserter og arrangement hver kveld, i tillegg til den norsk-samiske festgudstjenesten lørdag 6. januar kl. 14. Velkommen til å ta del i feiringen!

JUBILEUMSÅRET 2024 ER I GANG!

Vi starter jubileet med en vigslingshelg fullstappet av program - varierte konserter og arrangement hver kveld fra torsdag 4. januar til mandag 8. januar. På selve 300-årsdagen for vigslingen feirer vi norsk-samisk festgudstjeneste lørdag 6. januar kl. 14.

Utover året kommer det en rekke jubileumsarrangement, så følg med her på nettsiden, på Facebook og Instagram, for nå er Mo kirke 300 år!

 

4. januar kl. 18: Konsert "Tonen fra 1724"

Musikk fra tiden da kirken ble bygget, fremført av profesjonelle musikere, på tidsriktige barokkinstrumenter.

En musikalsk tidskoloritt av året 1724, musikk skrevet det året Mo kirke ble vigslet til bruk. I denne opplysningens tidsalder fikk flere idéer om musikk feste – en ny forståelse av harmoni og akkorder som enda er gjeldende. Man stridde om musikkens utvikling, og nasjonale stiler markerte seg, med Italia, Tyskland og Frankrike som geografiske tyngdepunkter. Blant de mest kjente komponister virksomme i 1724 finner man naturligvis Johann Sebastian Bach. Et av hans mest elskede verk, Johannespasjonen, ble skrevet nettopp dette året. Du får høre Rameau, Couperin, Händel, Vivaldi, Ariosti, La Guerre og Bach i utdrag fra suiter, pasjoner, sonater og kantater skrevet i året 1724.

Salmediktningen hadde også sin storhetstid under barokken. I en tid der ikke alle kunne lese og skrive var det viktig å ha sangbare tekster som var lette å huske. Du får også høre et knippe salmeskatter fra de tre store nordiske diktere i barokken, Petter Dass, Dorthea Engelbretsdatter og Hans Adolph Brorson.

Musikken fremføres i en tidsriktig innpakning, på barokkinstrumenter. Darya Katyba (sang), Elin Emtell Rubinsztein (barokkfiolin), Kristin Alsos Strand (barokkcello), Olaf Andreas Strand (cembalo)

Billetter kr. 250/125

 

5. januar kl. 19: Konsert med Anita Skorgan og musikere

Anita Skorgan kommer til Mo kirke sammen med Olav Torget (gitar og vokal) og Jon Willy Rydningen (keyboard og vokal).

Sist hun spilte i Mo kirke var det fullt hus, og vi er glade for å kunne invitere til en ny mulighet til å høre henne.

Billetter kr. 450/300

 

6. januar kl 14: Norsk-samisk festgudstjeneste

Biskop, prost, menighetens prester og andre ansatte, prest i sørsamisk område, menighetens Jubelkor og andre krefter er blant dem som er engasjert i forberedelsene – velkommen til gudstjenestefeiring.

Gratis

Abonnenter kan strømme gudstjenesten her: https://www.ranablad.no/se-direkte-mo-kirke-feirer-300-ar-rana-blad-sender-direkte-fra-jubileumsgudstjenesten-lordag/s/5-42-1266423

 

6. januar kl. 19: Konsert med Frode Fjellheim og venner

Dette blir et fyrverkeri av en konsert!

Frode Fjellheim er en stor formidler av sørsamisk musikk og kultur. I denne konserten kombineres samisk, norsk og argentinsk musikk og instrumenter fra flere verdensdeler. Et drømmelag av musikere spiller musikk spesialarrangert for Mo kirkes 300-årsjubileum. Musikere: Frode Fjellheim på tangent og vokal, Valeria Neira Lillebjerka på (tangotrekkspillet) bandoneon, Kajsa Balto som joiker, Rolf Tekrø (som i Ronni Le Tekrø fra TNT) på gitar, Torbjørn Hillersøy på bass og Snorre Bjerck på perkusjon.

Billetter kr. 400/200

 

7. januar kl 18: Konsert med Båsmokoret og Helgeland Sinfonietta 

Båsmokoret og Helgeland Sinfonietta er klare for nytt samarbeid! Her hentes referanser fra naturen inn i musikken.

«Havsalme», «Det er den draumen», «Messe for det stadig skiftende lyset» og «Babel» står på programmet. «Messe for det stadig skiftende lyset» hadde sin urfremføring i anledning Hemnes kirkes 150-årsjubileum i 2022. Her strekkes et musikalsk spenn på over 1000 år med tonespråk fra 900-tallet til i dag, med stilarter fra antifon, gregoriansk, balkansk, asiatisk og latinamerikansk musikk, til blues og joik. Verket «Babel» er et postpandemisk verk med pust og naturlyder som inspirasjon for det musikalske landskapet, i samspill med Bibelens beretning om Babels tårn, fremført på et språk konstruert ut fra 17 urgamle språk, til «kompakta svalbardiana». Verket har blitt beskrevet som «lyden av et urgammelt rituale».

Billetter kr. 250/150
 

8. januar kl 19: Ni lesninger og sanger

Vi synger julen ut.

Gratis

 

Billetter til konsertene fås på Ticketco: https://mokirkemusikk.ticketco.events/no/nb
Eventuelle resterende billetter selges i døren.

Tilbake